DIETA KETOGENICZNA
W skrócie “KETO” - to sposób odżywiania się polegający na niskim spożyciu węglowodanów, a wysokim tłuszczów.
Standardowo źródłem energii jest glukoza. Pochodzi ona z węglowodanów występujących w produktach takich jak: ziemniaki, chleb, makaron i słodycze. Produkty te organizm bardzo łatwo przetwarza na energię.
Obniżając poziom spożycia węglowodanów spalamy tłuszcz do uzyskania energii. Tłuszcz, który wykorzystujemy jako źródło energii, pochodzi z tłuszczu zgromadzonego w naszym ciele (utrata masy ciała) lub z tłuszczu spożytego.
Używając tłuszczu jako paliwa wytwarzamy ketony, produkt uboczny rozkładu tłuszczu, wprowadzamy organizm w “stan ketozy”.
ZASTOSOWANIE:
- leczenie otyłości
- w cukrzycy typu 2
- insulinooporność
- zmniejszenie poziomu triglicerydów
Większość osób decyduje się na tę dietę, bo można jeść tłusto np. boczek, golonkę itp.. Jednak należy pamiętać, że produkty te zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą powodować choroby układu krążenia, metaboliczne i nowotworowe. Pamiętajmy więc, aby więcej w naszym jadłospisie znalazło się tłuszczy roślinnych.
Czytaj też: