Dieta sirt
Zasady diety sirtuinowej, opracowali dwaj dietetycy: Aidan Goggins i Glen Matten. Od 2016 aktywnie ją rozwijają i osiągają niezwykłe efekty. Ten sposób odżywiania stał się sławny za sprawą Adele, która pokazała się światu, wiosną 2020, szczuplejsza o blisko 45 kilogramów. Dieta ta polega na włączeniu do codziennego jadłospisu tzw. żywności sirtuinowej, czyli wybranych produktów roślinnych, które zwiększają tempo spalania tkanki tłuszczowej, przyśpieszają przemianę materii oraz mają właściwości odmładzające. Dieta sirtuinowa zdrowo odmładza i odchudza. Jest smaczna i niemonotonna.
Dozwolone produkty
Zgodnie z zasadami diety produkty bogate w aktywatory sirtuin to :
- gryka,
- jarmuż,
- pietruszka,
- rukola,
- seler naciowy,
- soja,
- kakao,
- kapary,
- kawa,
- kurkuma,
- czerwona cebula,
- czerwona cykoria,
- czerwone wino,
- daktyle,
- lubczyk,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- orzechy włoskie,
- truskawki,
- zielona herbata.
Dieta sirtuinowa zakłada ograniczenie spożywania mięsa, produktów z białej mąki, wysoko przetworzonych, bogatych w węglowodany i zawieających tłuszcze trans.