Dieta dr Ewy Dąbrowskiej
Odwiedź luksusowy hotel Alhambra **** na turnus - post owocowo-warzywny. Dieta dr Dąbrowskiej to niskoenergetyczna propozycja kuracji oczyszczającej, której celem jest pozbycie się z organizmu zalegających toksyn i zbędnych substancji. Post korzystnie wpływa na system odpornościowy, skłania bowiem organizm do samoregeneracji i odbudowy prawidłowych funkcji. Niedostateczne odżywianie zewnętrzne uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne – endogenne. W pierwszej kolejności zużyte zostają złogi, nadmiary, komórki zwyrodniałe, dzięki czemu organizm odmładza się i oczyszcza, zaś choroby znikają. Ponadto spożywanie warzyw i owoców, dostarcza cennych witamin, minerałów oraz aktywnych bioskładników.
Zasady diety
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to tak naprawdę post leczniczy, która ma oczyścić i wzmocnić prawidłowe działanie organizmu. Po zakończeniu kuracji odtruwającej należy przejść na zdrową dietę, opartą na warzywach, owocach, ziarnach i roślinach strączkowych.
Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej można przywrócić organizmowi jego zdolności do samoleczenia, jeśli go dokładnie oczyścimy. Efektem ubocznym postu jest utrata wagi, bowiem wraz z nagromadzonymi złogami można pozbyć się też nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej zalicza się do niskokalorycznych, a badania naukowe dowodzą, że obniżenie energetyczności posiłków to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom.
Głodówka ma uruchomić wewnętrzne odżywianie, tzw. endogenne, przez odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybko wchłanialnych. Dzięki temu organizm pozbywa się bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek, bo wykorzystuje je jako źródło energii. I tak najpierw zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz zbędne komórki: schorowane, zniszczone, zmutowane i takie, w których skumulowane są toksyny i metale ciężkie. W ten sposób pozbywamy się wszystkiego, co zakłóca prawidłowe funkcjonowanie organizmu, i zaczynają działać naturalne mechanizmy samoleczenia. Zdaniem dr Dąbrowskiej, w wyniku diety bogatej w przetworzone i pełne chemii produkty jelita stają się nieszczelne i przepuszczają cząsteczki trawionego jedzenia, „zatykając” system immunologiczny, który przestaje rozpoznawać zagrożenia, zwłaszcza te rozwijające się latami: miażdżycę, nowotwory, zwyrodnienia stawów.
Pierwszy etap
Pierwszy etap diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej może trwać, w zależności od potrzeb, od kilku dni do kilku tygodni (zwykle 10-40 dni), je się do 800 kcal dziennie. Zasady postu są proste, a wszystkie produkty naturalne.
W trakcie oczyszczającego postu można jeść tylko niskoskrobiowe warzywa, w przeważającej formie surowej choć również w części gotowanej, dozwolone są:
- warzywa kapustne : jarmuż, kapusta głowiasta biała i czerwona, włoska, pekińska, chińska, kalafior, brokuł, kalarepka, brukselka, rzodkiewka, biała rzodkiew,
- warzywa korzeniowe: marchew, burak surowy, rzepa, brukiew, seler, pietruszka, chrzan,
- warzywa cebulowe: cebula i por, czosnek,
- warzywa psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan,
- dyniowate: cukinia, kabaczek, dynia, ogórek surowy i kiszony,
- warzywa zielonolistne: sałata, roszponka, rukola, cykoria, szpinak, szczaw, seler naciowy, natka pietruszki, szczypior, botwinka, pokrzywa, koper, bazylia i inne zioła przyprawowe, oraz sok z zielonych pędów zbóż tj.: jęczmienia, pszenicy, owsa, żyta, orkiszu bez obawy o gluten, którego w pędach już nie ma,
- kiełki z drobnych nasion : lucerny, brokułu, rzodkiewki, rzeżuchy, buraka, jarmużu,
- pędy: szparagi , rabarbar.
Do diety włączamy niskocukrowe owoce:
- jabłka,
- owoce sezonowe: truskawki ,czarne jagody, czarna i czerwona porzeczka ,agrest , jeżyny, czereśnie, śliwki , maliny, wiśnie , morele,
- grejpfruty, pomarańcza, cytryny,
- granat.
Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i jeść w postaci zupy, leczo, bigosu, ale bez dodatku tłuszczu, śmietany czy jogurtu. Doskonałe w diecie są warzywa kiszone i soki z nich ze względu na bakterie probiotyczne. W trakcie kuracji oczyszczającej należy pić 2-3 litry płynów: wodę , soki i koktajle warzywne, warzywno-owocowe oraz herbaty ziołowe i owocowe.