Postna Wielkanoc w Alhambrze

Postna Wielkanoc w Alhambrze

Dużymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkiej Nocy. Czy wiecie Państwo, że w hotelu Alhambra nie robimy sobie przerwy w dietach, które dla Państwa przygotowujemy?

10/03/2023

Można przyjechać do nas (chyba jako jedynego ośrodka w Polsce) na post, na przykład na Wielkanoc! Zapraszamy w każdej chwili, bo każdy moment jest dobry, aby zacząć i zrobić coś dla siebie! Proszę odwiedzić naszą stronę internetową (www.alhambra.pl), na której znajdują się informacje o wszystkich ofertach. Postne Święta Wielkiej Nocy będą u nas piękne i pyszne! W gabinecie słyszę, że przygotowywanie urozmaiconych posiłków na diecie warzywno- owocowej spędza Państwu sen z powiek, szczególnie przez czasochłonność przygotowywania potraw. Niektórzy pewnie nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, więc chcemy przedstawić przepis na postny zakwas do barszczu z białych warzyw. Zakwas potrzebuje czasu, dlatego musimy przygotować go przynajmniej 4-6 dni przed Niedzielą Wielkanocną.

 


ZAKWAS Z BIAŁYCH WARZYW


 

Składniki:

  • 5 dużych pietruszek
  • 1 duży korzeń selera
  • 4 duże marchewki
  • 10-15 cm korzenia chrzanu
  • 10 dużych ząbków czosnku
  • ½ kalafiora
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Kroimy w równe kawałki (im większe kawałki tym dłuższy czas kiszenia). Ząbki czosnku miażdżymy. Kalafiora dzielimy na równiej wielkości różyczki. Jabłko myjemy i kroimy w ćwiartki.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego (5 l) słoja. W dużym garnku zagotowujemy wodę z przyprawami i solą. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Letnią wodą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką.
  4. Całość mieszamy dwa, trzy razy dziennie. Czekamy około 4-6 dni. Im dłużej kisimy, tym intensywniejszy zakwas.

Jest to idealna baza do postnego barszczu z białych warzyw, który zastąpi żurek. Jeśli są państwo na wychodzeniu z postu, przepis ten oczywiście również się nada, można go urozmaicić dodatkiem gotowanego jajka.

W ebooku “Postne śniadania wielkanocne” (jest na https://alhambrasklep.pl/pl/12-ebookl) znajdą Państwo ten i inne przepisy na świąteczny czas.

 

Sandra Brudnik - dietetyk hotelu Alhambra

sandra


Dietetyką oraz gotowaniem pasjonuje się od wielu lat, cały czas rozwijam się w tym kierunku. Ukończyłam studia z dietetyki klinicznej oraz uczestniczyłam i dalej uczestniczę w wielu szkoleniach. Od 2020 roku pełnię funkcję dietetyka w Hotelu Alhambra i pracuję z dietami, które dla Państwa przygotowujemy. Parę lat temu sceptycznie podchodziłam do diety Dr Dąbrowskiej, jednak przekonałam się na własnej skórze jakie ma działanie i pomagam naszym gościom podczas Postu Dr Dabrowskiej.


Zapisz się na newsletter

Um hochwertige Dienstleistungen anzubieten, verwendet der Service Cookies, die im Speicher des Browsers gespeichert sind. Ausführliche Informationen über den Zweck ihrer Verwendung, einschließlich der Verarbeitung von Benutzeraktivitätsdaten und der Personalisierung von Werbung, sowie die Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, finden Sie in der Datenschutzrichtlinie.
Durch Klicken auf ALLE AKZEPTIEREN stimmen Sie der Nutzung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer personenbezogenen Daten durch Hotel Alhambra Sp. z o.o., Vetulaniego 8, 61-409, Poznań, die im Internet gesammelt werden, wie z. B. IP-Adressen und Cookie-Identifikatoren, zu Analyse- und Marketingzwecken zu (einschließlich automatisierter Anzeigenausrichtung, Messung ihrer Wirksamkeit und Verarbeitung von Benutzerdaten zu Analysezwecken). Änderungen der Cookie-Einstellungen und detaillierte Zustimmungspräferenzen können Sie in den Einstellungen vornehmen.

Datenschutzeinstellungen verwalten
Notwendige Cookies

Cookies, die für den Betrieb der auf der Website verfügbaren Dienste erforderlich sind und das Durchsuchen von Angeboten oder das Buchen von Reservierungen ermöglichen, unterstützen Sicherheitsmechanismen wie die Authentifizierung von Benutzern und die Erkennung von Missbrauch. Diese Dateien sind für das ordnungsgemäße Funktionieren der Website erforderlich. Sie benötigen Ihre Zustimmung nicht.

Analytische Cookies

Cookies, die es ermöglichen, Informationen über die Nutzung der Website durch den Benutzer zu sammeln, um deren Betrieb zu optimieren und an die Erwartungen des Benutzers anzupassen. Durch die Zustimmung zu diesen Cookies stimmen Sie der Verarbeitung von Daten über Ihre Aktivitäten auf der Website zu Analysezwecken zu.

Marketing-Cookies

Cookies, die es ermöglichen, dem Benutzer Marketinginhalte entsprechend seinen Präferenzen anzuzeigen und ihn über Marketingangebote zu informieren, die seinen Interessen entsprechen, einschließlich Informationen über die Aktivitäten des Benutzers, Produkte und Dienstleistungen des Website-Administrators und Drittanbieter. Die Zustimmung zu diesen Cookies bedeutet, dass Ihre Daten zur Personalisierung von Werbung und zur Analyse der Wirksamkeit unserer Werbekampagnen verwendet werden können.

Ihre Einstellungen wurden noch nicht gespeichert