Lenten Easter in the Alhambra

Postna Wielkanoc w Alhambrze

Dużymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkiej Nocy. Czy wiecie Państwo, że w hotelu Alhambra nie robimy sobie przerwy w dietach, które dla Państwa przygotowujemy?

10/03/2023

Można przyjechać do nas (chyba jako jedynego ośrodka w Polsce) na post, na przykład na Wielkanoc! Zapraszamy w każdej chwili, bo każdy moment jest dobry, aby zacząć i zrobić coś dla siebie! Proszę odwiedzić naszą stronę internetową (www.alhambra.pl), na której znajdują się informacje o wszystkich ofertach. Postne Święta Wielkiej Nocy będą u nas piękne i pyszne! W gabinecie słyszę, że przygotowywanie urozmaiconych posiłków na diecie warzywno- owocowej spędza Państwu sen z powiek, szczególnie przez czasochłonność przygotowywania potraw. Niektórzy pewnie nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, więc chcemy przedstawić przepis na postny zakwas do barszczu z białych warzyw. Zakwas potrzebuje czasu, dlatego musimy przygotować go przynajmniej 4-6 dni przed Niedzielą Wielkanocną.

 


ZAKWAS Z BIAŁYCH WARZYW


 

Składniki:

  • 5 dużych pietruszek
  • 1 duży korzeń selera
  • 4 duże marchewki
  • 10-15 cm korzenia chrzanu
  • 10 dużych ząbków czosnku
  • ½ kalafiora
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Kroimy w równe kawałki (im większe kawałki tym dłuższy czas kiszenia). Ząbki czosnku miażdżymy. Kalafiora dzielimy na równiej wielkości różyczki. Jabłko myjemy i kroimy w ćwiartki.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego (5 l) słoja. W dużym garnku zagotowujemy wodę z przyprawami i solą. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Letnią wodą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką.
  4. Całość mieszamy dwa, trzy razy dziennie. Czekamy około 4-6 dni. Im dłużej kisimy, tym intensywniejszy zakwas.

Jest to idealna baza do postnego barszczu z białych warzyw, który zastąpi żurek. Jeśli są państwo na wychodzeniu z postu, przepis ten oczywiście również się nada, można go urozmaicić dodatkiem gotowanego jajka.

W ebooku “Postne śniadania wielkanocne” (jest na https://alhambrasklep.pl/pl/12-ebookl) znajdą Państwo ten i inne przepisy na świąteczny czas.

 

Sandra Brudnik - dietetyk hotelu Alhambra

sandra


Dietetyką oraz gotowaniem pasjonuje się od wielu lat, cały czas rozwijam się w tym kierunku. Ukończyłam studia z dietetyki klinicznej oraz uczestniczyłam i dalej uczestniczę w wielu szkoleniach. Od 2020 roku pełnię funkcję dietetyka w Hotelu Alhambra i pracuję z dietami, które dla Państwa przygotowujemy. Parę lat temu sceptycznie podchodziłam do diety Dr Dąbrowskiej, jednak przekonałam się na własnej skórze jakie ma działanie i pomagam naszym gościom podczas Postu Dr Dabrowskiej.


Sign up for the newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close