Wprowadzenie do postu dr Dąbrowskiej cz.2
ISTOTA I ZASADA DZIAŁANIA POSTU DR DĄBROWSKIEJ
Istotą diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® jest jej bardzo niska kaloryczność(do 800 Kcal), na którą składa się bardzo niska zawartość glukozy, tłuszczu i białka.
Ze względu na bardzo niską podaż kalorii oraz glukozy ( pierwszego źródła energii każdego organizmu ludzkiego) organizm zostaje zmuszony do przestrojenia metabolizmu na procesy kataboliczne, czyli „spalania” własnych komórek i tkanek, z których będzie produkowana niezbędna energia.
Taki proces nazwany jest „odżywianiem wewnętrznym”. W pierwszej kolejności organizm będzie zużywać komórki i tkanki, które są uszkodzone i zwyrodniałe oraz zapasy glukozy zmagazynowane w wątrobie. Doskonałym skutkiem ubocznym w początkowej fazie postu jest oczyszczanie jelit ze złogów i ubocznych produktów przemiany materii.
Stan ketozy pokarmowej jest korzystnym procesem, z którym wiąże się uruchomienie samoleczących mechanizmów, zatem im większa będzie ketoza, tym szybsze i skuteczniejsze będzie leczenie.
Taka terapia oczyszczająca przywraca równowagę organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że post wiąże się z dyskomfortem , czasami przykrymi dolegliwościami (kryzysy ozdrowieńcze), wyrzeczeniami.
WSKAZANIA DO PRZEPROWADZENIA POSTU
Profilaktyka zdrowotna
(poprawa kondycji układu odpornościowego, poprawa koncentracji, walka z nałogami, redukcja masy ciała, pogłębienie duchowości i uważności)
Choroby immunologiczne
(alergie kontaktowe, alergie pokarmowe, alergie: (katar sienny, astma, częste infekcje jelit, infekcje wirusowe i bakteryjne)
Gościec reumatoidalny, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,, Hashimoto, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, toczeń trzewny, zespół suchego oka.
Zaburzenia i choroby endokrynologiczne
Nadmiar estrogenów, hiperandrogenizm, niepłodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, PCOS, niedoczynność tarczycy, torbiele jajników, guzki tarczycowe, wysoki poziom prolaktyny, przerost prostaty
Choroby neurologiczne
Udar niedokrwienny serca, padaczka, Parkinson, zaburzenia pamięci i koncentracji, nerwica, stwardnienie rozsiane, pobudzenie mięśniowe, migreny
Zespół metaboliczny
Otyłość, cukrzyca typu 2, insulinooporność , choroba wieńcowa, nadciśnienie, choroba wieńcowa, zakrzepica, wysoki poziom cholesterolu, obrzęki, zastoje wodne w organizmie
Choroby zwyrodnieniowe
Zwyrodnienia stawów, przykurcze, skurcze, choroba wrzodowa żołądka, paradontoza, zaćma, żylaki, stany przedrakowe, (guzki, torbiele itp.), łuszczyca, nowotwory we wczesnych stadiach, łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, suchość skóry, egzema, wysypki (rumień)
PRZECIWSKAZANIA DO POSTU
Lęk przed ograniczeniem ilości pożywienia, ciężka depresja, przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, statyny, cytostatyki), stany po przeszczepach narządów, niewydolność nadnerczy, krańcowe wyniszczenie organizmu, krańcowa marskość wątroby, nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworów, dializa nerek, nadczynność tarczycy, Choroba Gravesa-Basedova, cukrzyca typu 1, ostra porfiria, niedoczynność nadnerczy, ciąża i okres karmienia piersią.
KALORYCZNOŚĆ POSTU
Kaloryczność na poście nie powinna przekraczać 800 kcal dziennie.
PRODUKTY DOZWOLONE NA POŚCIE
W skład diety warzywno-owocowej wchodzą warzywa i owoce, gdzie ilość spożywanych warzyw ma być proporcjonalnie większa, niż owoców, przykładowo warzywa mogą stanowić około 3/4, a owoce około 1/4 ilości spożywanych pokarmów w ciągu dnia.
W większej ilości powinny być spożywane produkty surowe, w całości (nie zmielone na pure).
Niektóre surowe, czy gotowane warzywa, a także niektóre owoce, mimo, że mają wyższe indeksy glikemiczne, mogą być niedużym dodatkiem do diety, ze względu na ich niezbyt wysokie ładunki glikemiczne. Niski ładunek glikemiczny (ŁG) danego pokarmu powoduje ,że poziom glukozy we krwi rośnie szybko,(może to spowalniać ketozę) ale niezbyt wysoko i po krótkim czasie wraca do poziomu wyjściowego.
Przykłady warzyw o wyższych indeksach glikemicznych i niskich ładunkach glikemicznych:
wysoki IG: dynia 75, burak 64, arbuz 72
niski ŁG: dynia 3, burak 5, arbuz 4
Przykłady warzyw, których indeksy glikemiczne zwiększyły się po ugotowaniu:
marchew surowa (IG 16, ŁG 1) àmarchew gotowana(IG 47,ŁG 3)
burak surowy (IG 30, ŁG 5) à burak gotowany (IG 65)
seler surowy (IG 35) àseler gotowany (IG85)
Jeśli w czasie diety spożywamy zbyt dużą ilość roślin o wyższych indeksach glikemicznych tzn. słodkich owoców i gotowanych warzyw zwłaszcza korzeniowych (burak, seler, rzepa), może nastąpić przerwanie odżywiania wewnętrznego (procesu ketozy) którego charakterystycznym objawem jest pojawienie się uczucia głodu. W takim przypadku należy wykluczyć te pokarmy i kontynuować dietę, opierając ją na większej ilości surówek.
Soki i koktajle z warzyw z dodatkiem owoców (tylko w celach dekoracyjnych lub do poprawy smaku), wyciskane i podawane z dodatkiem ziół lub imbiru.
Surówki i sałatki przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem z dużą ilością kiełków z dozwolonych warzyw.
Kiszonki należy ograniczyć w przypadku nadciśnienia lub obrzęków spowodowanych odkładaniem się wody w organizmie.
Warzywa na ciepło krótko duszone lub gotowane al`dente, pieczone w folii lub papierze.
WARZYWA I OWOCE DOZWOLONE NA POŚCIE
Liściaste | Wszystkie rodzaje sałat, szpinak, roszponka, rukola, seler naciowy, jarmuż, botwinka |
Korzeniowe | Marchewka, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiewka, rzodkiew biała, rzepa |
Cebulowe | Cebula, cebula czerwona, por, czosnek |
Piankowate | Papryka , pomidor, bakłażan |
Kapustne | Wszystkie kapusty, kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa |
Dyniowate | Cukinia, ogórki, dynia, kabaczki, patisony |
Owoce | Jabłka, grapefruit, pomarańcz, cytryna, limonka, pomelo, porzeczki, malina, jagody, wiśnie, czereśnie, poziomki, truskawki, śliwki |
Zioła i dodatki | Imbir,topinambur, anyż, cynamon, pietruszka, koperek, szczypior, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn, szałwia, rzeżucha, kiełki … |
SUPLEMENTACJA PODCZAS POSTU
Suplementacja powinna być dopasowana do indywidualnego stanu zdrowia, zapotrzebowania, kondycji, wieku. Brak przeciwwskazań do suplementacji witaminy D3.
INFORMACJE DODATKOWE
Na poście zalecane jest wyciszenie emocji i słuchanie swojego organizmu. Ponieważ post niesie ze sobą pierwiastek duchowy warto ten czas poświęcić nie tylko na odnowę ciała ale i ducha.
Aktywność fizyczna podczas postu powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia.
Na poście należy odpowiednio się nawadniać. Dozwolone są kompoty bez cukru, wyciągi ziołowe, napary ziołowe, woda wysoko mineralizowana, jednodniowe soki warzywne, zakwas z buraków i warzyw, woda z ogórków kiszonych i sok z kapusty kiszonej, wody aromatyzowane ziołami i cytrusami.