Postna Wielkanoc w Alhambrze
Dużymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkiej Nocy. Czy wiecie Państwo, że w hotelu Alhambra nie robimy sobie przerwy w dietach, które dla Państwa przygotowujemy?
10/03/2023
Można przyjechać do nas (chyba jako jedynego ośrodka w Polsce) na post, na przykład na Wielkanoc! Zapraszamy w każdej chwili, bo każdy moment jest dobry, aby zacząć i zrobić coś dla siebie! Proszę odwiedzić naszą stronę internetową (www.alhambra.pl), na której znajdują się informacje o wszystkich ofertach. Postne Święta Wielkiej Nocy będą u nas piękne i pyszne! W gabinecie słyszę, że przygotowywanie urozmaiconych posiłków na diecie warzywno- owocowej spędza Państwu sen z powiek, szczególnie przez czasochłonność przygotowywania potraw. Niektórzy pewnie nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, więc chcemy przedstawić przepis na postny zakwas do barszczu z białych warzyw. Zakwas potrzebuje czasu, dlatego musimy przygotować go przynajmniej 4-6 dni przed Niedzielą Wielkanocną.
ZAKWAS Z BIAŁYCH WARZYW
Składniki:
- 5 dużych pietruszek
- 1 duży korzeń selera
- 4 duże marchewki
- 10-15 cm korzenia chrzanu
- 10 dużych ząbków czosnku
- ½ kalafiora
- 2 jabłka
- 2 łyżki soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Kroimy w równe kawałki (im większe kawałki tym dłuższy czas kiszenia). Ząbki czosnku miażdżymy. Kalafiora dzielimy na równiej wielkości różyczki. Jabłko myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do dużego (5 l) słoja. W dużym garnku zagotowujemy wodę z przyprawami i solą. Odstawiamy do przestudzenia.
- Letnią wodą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką.
- Całość mieszamy dwa, trzy razy dziennie. Czekamy około 4-6 dni. Im dłużej kisimy, tym intensywniejszy zakwas.
Jest to idealna baza do postnego barszczu z białych warzyw, który zastąpi żurek. Jeśli są państwo na wychodzeniu z postu, przepis ten oczywiście również się nada, można go urozmaicić dodatkiem gotowanego jajka.
W ebooku “Postne śniadania wielkanocne” (jest na https://alhambrasklep.pl/pl/12-ebookl) znajdą Państwo ten i inne przepisy na świąteczny czas.
Sandra Brudnik - dietetyk hotelu Alhambra
Dietetyką oraz gotowaniem pasjonuje się od wielu lat, cały czas rozwijam się w tym kierunku. Ukończyłam studia z dietetyki klinicznej oraz uczestniczyłam i dalej uczestniczę w wielu szkoleniach. Od 2020 roku pełnię funkcję dietetyka w Hotelu Alhambra i pracuję z dietami, które dla Państwa przygotowujemy. Parę lat temu sceptycznie podchodziłam do diety Dr Dąbrowskiej, jednak przekonałam się na własnej skórze jakie ma działanie i pomagam naszym gościom podczas Postu Dr Dabrowskiej.