Autofagia - klucz do regeneracji i zdrowia
Ostatnio wiele się mówi o korzystnym działaniu autofagii, ale czym ona właściwie jest? Autofagia, dosłownie "samozjadanie", to proces biologiczny, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu ludzkiego. Choć termin ten może brzmieć nieco kontrowersyjnie, to jest to jedna z najważniejszych funkcji naszego ciała, odpowiedzialna za usuwanie uszkodzonych komórek, regenerację tkanek oraz utrzymanie homeostazy.
Czym jest autofagia?
Autofagia to proces, podczas którego komórki usuwają i recyklingują swoje własne uszkodzone lub nieużywane składniki, takie jak białka, organella czy fragmenty komórkowe. Jest to swoiste sprzątanie wewnątrzkomórkowe, które ma na celu utrzymanie równowagi w organizmach żywych.
Odkrycie autofagii jest zasługą wielu naukowców, w tym Christiana de Duve'a z Rockefeller University. Jednak to profesor Yoshinori Ohsumi, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii w 2016 roku, dokładnie zbadał ten proces biologiczny. Autofagia to złożony zestaw procesów odgrywających istotną rolę w różnych aspektach funkcjonowania organizmu.
Jednym z kluczowych obszarów, w których autofagia pełni ważną funkcję, jest proces nowotworzenia. Autofagia wywiera wpływ na rozwój nowotworów poprzez dwie główne ścieżki. Po pierwsze, przeciwdziała transformacji komórek w nowotworowe, działając jako mechanizm obronny. Z drugiej strony, umożliwia adaptację komórek do trudnych warunków, takich jak niedobory substancji odżywczych.
Odkrycia dotyczące autofagii rzucają nowe światło na złożoność mechanizmów regulujących procesy komórkowe. Zrozumienie tych procesów otwiera nowe perspektywy w badaniach nad zdrowiem i chorobami, szczególnie w kontekście nowotworów. Badania nad autofagią pozostają obszarem intensywnych badań naukowych, które mogą przynieść nowe spojrzenie na terapie przeciwnowotworowe i inne dziedziny medycyny.
W kolejnym poście przedstawimy Państwu diety przyczyniające się do uruchomienia opisanego procesu. I uwaga – są one dostępne w Alhambrze.. :)
~Sandra Brudnik - dietetyk hotelu Alhambra
Dietetyką oraz gotowaniem pasjonuje się od wielu lat, cały czas rozwijam się w tym kierunku. Ukończyłam studia z dietetyki klinicznej oraz uczestniczyłam i dalej uczestniczę w wielu szkoleniach. Od 2020 roku pełnię funkcję dietetyka w Hotelu Alhambra i pracuję z dietami, które dla Państwa przygotowujemy. Parę lat temu sceptycznie podchodziłam do diety Dr Dąbrowskiej, jednak przekonałam się na własnej skórze jakie ma działanie i pomagam naszym gościom podczas Postu Dr Dabrowskiej.