Wiosenny post dr Dąbrowskiej - przygotowanie do diety
Wiosna często jest okresem, w którym wiele osób wprowadza w swoje życie zmiany. Dni stają się dłuższe, Słońce daje nam więcej energii do działania. Może się to okazać idealnym czasem na początek diety dr Dąbrowskiej.
Czy wiedzą Państwo jak przygotować się do postu? Już wyjaśniamy!
Wcześniejsze przygotowanie pozwala na łagodniejsze przejście diety warzywno-owocowej. Jednak należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i możemy różnie reagować. Z doświadczenia widzę, że wcześniejsze przygotowanie = łagodniejszy post.
Jak długo powinno trwać przygotowanie? Zależy od Państwa, dobrze, żeby były to minimum 3-4 dni. Im dłużej będzie trwało, tym łagodniej przejdziemy do zmiany nawyków.
Podczas przygotowania staramy się ograniczyć:
-
wszelkiego rodzaju używki (kawa, alkohol, palenie tytoniu...)
-
słodycze
-
jedzenie typu fast food
-
mięso
-
nabiał
-
produkty z niską zawartością błonnika pokarmowego np. białe pieczywo.
Oprócz produktów, które należy, warto pamiętać o tych, które dobrze jest wprowadzić do diety. Zwiększamy stopniowo ilość surowych warzyw, co pozwoli naszemu organizmowi przyzwyczaić się do większej ilości błonnika pokarmowego. Więcej włókna pokarmowego, a więc musimy również zwiększyć ilość wody w ciągu dnia. Ważnym elementem diety są kiszonki, warto wprowadzić je stopniowo w przygotowaniu, aby układ pokarmowy nie zareagował zbyt gwałtownie. Zastosowanie tych drobnych zmian powinno pomóc w łagodnie przejść początek diety.
Wiosną natura budzi się do życia. Warzywa i owoce (dozwolone na diecie), które występują sezonowo w tym okresie to między innymi:
-
jabłka
-
rabarbar
-
marchew
-
papryka
-
kapusta młoda
-
cebula
-
sałata lodowa
-
rzodkiewka
-
pietruszka
-
cykoria
-
rukola
-
botwinka.
Sezonowe owoce mają większą gęstość odżywczą, czyli mają więcej witamin i minerałów, co sprawia, że są po prostu zdrowsze. Zachęcamy do wybierania sezonowych warzyw i owoców, sami stosujemy się do tego w kuchni Alhambry.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej, aby zapoznać się z aktualnymi ofertami. Zachęcam też od śledzenia nas w social mediach, gdzie można zobaczyć, jak wyglądają posiłki z diety dr Dąbrowskiej.
Sandra Brudnik - dietetyk hotelu Alhambra
Dietetyką oraz gotowaniem pasjonuje się od wielu lat, cały czas rozwijam się w tym kierunku. Ukończyłam studia z dietetyki klinicznej oraz uczestniczyłam i dalej uczestniczę w wielu szkoleniach. Od 2020 roku pełnię funkcję dietetyka w Hotelu Alhambra i pracuję z dietami, które dla Państwa przygotowujemy. Parę lat temu sceptycznie podchodziłam do diety Dr Dąbrowskiej, jednak przekonałam się na własnej skórze jakie ma działanie i pomagam naszym gościom podczas Postu Dr Dabrowskiej.